23. maaliskuuta 2017

Ällöttävä lika - Kun ei kiinnosta siivota

Jos siivoaminen ei houkuta, vaikka koti on tosi likainen, niin lue tämä. Toivottavasti sinua alkaa ällöttämään, ja jaksat nousta sohvalta ja mennä siivoamaan. Lainatut tekstit on kaikki Wikipediasta.

"Lika on johonkin tarttunutta tai kerääntynyttä epäpuhtaaksi tekevää ainetta. Lika alentaa pinnan käyttöarvoa, ulkonäköä, laatua, turvallisuutta ja hygieenisyyttä."

Siivoaminen on oikeasti terveydenkin kannalta tosi iso asia. Sitä paitsi se on hyötyliikuntaa, se kuluttaa paljon kaloreita! Pöly ja likaisuus aiheuttaa syöpää, allergiaa, myrkytyksiä, ja muita sairauksia. Siivoamisen aikana, ja sen jälkeen puhtaassa kodissa mieli voi hyvin, ja saat myös nukuttua paremmin puhtaassa huoneessa.
Kuvahaun tulos haulle dirty cleaning
Ps. Tiesitkö, että kynnen alla on Suomen väkiluvun verran mikrobeja, tai että haavassa, tai sormuksen alla Euroopan väkiluvun verran mikrobeja? Aika ällöttävää.

"Hygienia tarkoittaa terveyden edistämistä ja säilyttämistä. Erityisesti se huolehtii ympäristön terveellisyydestä niin, että siinä ei kohdata tautia aiheuttavia mikrobeja, vaarallisia kemikaaleja, säteilyä tai muita sairauksia aiheuttavia tekijöitä. Se voi sisältää myös terveelliset elintavat, kuten hyvän ravitsemuksen ja viihtyisän elinympäristön." 
Aiheeseen liittyvä kuva
Mun vinkkejä, miten pitää koti puhtaana:
- Laita tavarat paikoilleen aina käytön jälkeen. Tai itse mä teen niin, että iltaisin katson, ettei vaatteita tai muuta tavaraa olisi paljon lattioilla, ja laitan kaikki oikeille paikoille. Niin vältyt isommilta siivousurakoilta.
- Vaihda lakanat usein. On tosi ällöä, jos ei vaihdeta lakanoita moneen moneen kuukauteen. Hyi. Varsinkin tyynyliina, kun se on kosketuksessa päänahan kanssa, menee likaiseksi nopeasti. Hiuksetkin rasvottuu nopeammin, kun on likainen tyynyliina.
- Siivouspäivä. Vaikka siivoaisitkin tavarat aina paikoilleen käytön jälkeen, on tärkeää siivota koti säännöllisesti kunnolla, pyyhkiä pölyt, imuroida, tuulettaa petivaatteet jne.
Kuvahaun tulos haulle dirty cleaning
"Likaa syntyy arkielämän seurauksena. Meistä jokaisesta irtoaa vaatepölyä, hilsettä, hiuksia, karvoja ja ihon rasvoja. Tuuletuksen ja ilmastoinnin mukana tulee pakokaasuja, teollisuuden päästöjä, ja kasvien ja hyönteisten osia."

Ennen mun ja siivoamisen välit ei ollut mitenkään parhaat, mutta nykyään mä tykkään siivoamisesta. Sekaisuus ja likaisuus on kaksi eri asiaa, ja musta sekaisuus on ihan ok, mutta likaisuus ei. Se on tosi ällöä. Mä siivoan joka päivä, yleensä ennen nukkumaanmenoa, ja lauantaisin onkin sitten isompi siivouspäivä, jolloin siivoan koko huoneen (jos olen kotona). Lakanat mä vaihdan noin pari kertaa viikossa, ja mä tuuletan myös päivittäin.

"Huoneisiin kertyvä pöly on yhdistelmä ilmakehässä leijuvasta pölystä, ja asukkasita irronneista hiukkasista. Pölypunkkien ulosteet muuttuvat osaksi huonepölyä, ja voivat aiheuttaa joillekin ihmisille allergisia reaktioita."
Kuvahaun tulos haulle dirty home
On terapeuttista siivota - se vähentää stressiä, ja jos on huono fiilis, niin usein siivoaminen saa sen kohoamaan ylöspäin. Onnistumisen tunne auttaa onnistumaan. Se tuo myös sellaista tunnetta, että pystyt kontrolloimaan edes jotain, jos esimerkiksi töissä tai koulussa menee tosi huonosti.

Ps. On tosi ällöä käyttää samaa mukia päivästä, tai viikosta toiseen. Siihen kerääntyy paljon bakteereja, ja se on terveysriski.

"Pölypunkit ovat pieniä hämähäkkieläimiä, jotka viihtyvät kosteissa ja pölyisissä ympäristöissä. Ne syövät orgaanisia hiukkasia, kuten ihmisten kuolleita ihosoluja, siitepölyä ja homehiukkasia."

Kuvahaun tulos haulle pölypunkit

Hyi. Oikeesti hyi. Mulle on joku tämänlainen kuva jäänyt pysyvästi mieleen ala-asteen ensimmäisiltä luokilta, kun meidän ympäristötiedon kirjassa oli kuva pölypunkista. Meidän opettaja kertoi, miten me kaikki oppilaat nukumme yhdessä näiden ihanien eliöiden kanssa, ja se alkoi ällöttämään. Mua inhotti mennä illalla nukkumaan. Mutta oikeastihan Suomessa pölypunkkeja ei enää paljon ole, koska ihmiset siivoaa enemmän, eikä talot ole enää niin kosteita. Mutta ei tiedä, vaikka sun tyynyllä kipittelisi tälläsiä ihania otuksia, jos sun kodin ilma on kostea, etkä ole vaihtanut lakanoita, imuroinut ja luutunnut aikoihin.

Ok, voin mä laittaa tähän muutaman vähän epä-ällöttävämmän kuvan. Taidankin tämän postauksen jälkeen mennä siivoamaan.
Aiheeseen liittyvä kuva

Kuvahaun tulos haulle cleaning

Kuvahaun tulos haulle clean house

Mukavaa siivouspäivää kaikille.

♥ moonika

(Ppppppppppps. Toivottavasti kukaan ei ajatellut et tää on kirjoitettu 100% tosissaan.)

2 kommenttia: